
Allergiauuringud
Allergia ehk ülitundlikkuse korral reageerib organism ägedalt mingile välisele või organismis olevale tegurile, mis tavaliselt sellist reaktsiooni ei põhjusta. Allergia väljendub mitmekesiste sümptomitena: nohu, lööbe, hingamisraskuse, sügeluse, kõhulahtisusena, anafülaksiaga jpm. Allergia võib ilmneda igas vanuses, seab tavapärasele elule piiranguid, halvendab oluliselt elukvaliteeti ning võib olla eluohtlik. Ülitundlikkus võib tekkida väga paljude asjade suhtes, näiteks toit, ravimid, putukamürk, sissehingatavad osakesed jpm.
Toidutalumatus ei ole sama mis allergia, ehkki sümptomid võivad olla sarnased: näiteks nõgestõbi, seedevaevused, peavalu, närvilisus, ekseemi ägenemine jpm. Toidutalumatusega võib tegu olla siis, kui mõni toit või selle komponent kutsub esile haigustunnuseid, kuid need ei teki immuunreaktsiooni tagajärjel. Väga harva võib toidutalumatus kulgeda erakordselt raskelt, meenutades anafülaksiat.
Allergilise reaktsiooni põhjustaja kindlakstegemiseks kasutatakse nahatorketeste või IgE-tüüpi antikehade sisalduse määramist veres.
Naha torketesti tegemisel tilgutatakse küünarvarre siseküljele erinevad allergeenlahused ning läbistatakse naha pindmine kiht läbi tilkade steriilse lantsetiga. Torketesti tulemust hinnatakse 15-20 minuti pärast. Positiivse tulemuse korral tekib allergeenide manustamise kohal nahale punetus ja kubel, mis taandub ligikaudu tunni möödudes.
Allergeenspetsiifiliste IgE antikehade sisalduse tõus veres viitab sensibiliseerumisele nende allergeenide suhtes. Seega on võimalik kindlaks teha üksikut allergeeni, millest tuleks hoiduda. Sensibiliseerumise hindamiseks kasutatakse nn inhaleeritavate allergeenide skriiningtesti, erinevaid toidu- ja inhaleeritavate allergeenide segusid ning üksikute allergeenide teste. Skriiningtestid annavad vastuse küsimusele, kas patsient on või ei ole sensibiliseeritud teatud allergeenide grupile, kuid ei määra täpsemalt, mille vastu patsient allergiline on.
Üksikallergeenide vastaste IgE antikehade sisalduse määramisega on võimalik kindlaks teha konkreetseid allergeene, mis on tõenäolised reaktsiooni vallandajad.
Allergia- või toidutalumatuse kahtluse korral pöörduge esmalt oma perearsti poole. Perearst määrab vajalikud uuringud ja hindab nende tulemusi, vajadusel määrab ravi või suunab konsultatsioonile teise spetsialisti juurde.