Medicum radioloogia uuringud, MRT, kpmpuutertomograafia.

Uuringud ja diagnostika

Medicum radioloogia uuringud, MRT, kpmpuutertomograafia.

Pakume nii tasulisi kui Tervisekassa kindlustuse raames teostatavaid uuringuid. Medicumis on olemas radioloogia osakond, labor ja mitmed teenused tervise uurimiseks.

< Tagasi

Silmarõhu mõõtmine

3 €
Lasnamäe

Silmarõhu mõõtmist viib läbi silmaõde.


Silmarõhu mõõtmine on protseduur, mida kasutatakse silma siserõhu hindamiseks. See aitab õigeaegselt jälile saada kõrgenenud silma siserõhule ja seeläbi ära hoida glaukoomi ehk rohekae teket. Algava glaukoomi esmaseks tunnuseks on just silmasisese rõhu tõus, kahjustub nägemisnärv ning seetõttu kujuneb vaatevälja kahjustus. 

Järsu silmarõhu tõusu peamisteks tunnusteks on valu silmas, peavalu, iiveldustunne, minestamine ning silm on katsudes kõva. Järsu silmarõhu tõusu korral tuleb kiiresti pöörduda erakorralise meditsiini osakonda või kiirabi poole, kuna sel puhul võib nägemisnärvi pöördumatu kahjustus toimuda tundidega.

Aeglaselt tekkinud silma siserõhu tõusu puhul inimene ise üldjuhul muutust esialgu ei taju või tajub alles siis, kui märkimisväärne kahju silma vaateväljale on juba tehtud. Alates 40. eluaastast on soovitatav silmarõhu korrapärane kontrollimine ka kaebuste puudumisel vähemalt korra aastas. 

Glaukoom on hiilivalt kulgev ja peaaegu kaebusteta krooniline silmahaigus, mis kahjustab nägemist kuni pimedaks jäämiseni, sest kahjuks ei saa kaugele arenenud ja ravimata glaukoomi tõttu kaotatud nägemist taastada. 

Uuringu ajal

Silmarõhu mõõtmine on lihtne ja kergesti talutav uuring. Silmarõhku mõõdetakse spetsiaalse aparaadiga ehk tonomeetriga, mis võimaldab silma siserõhku mõõta täpselt, kiiresti ja tuimestuseta. 

Patsient toetab lõua mugavalt spetsiaalse toe peale ja edasi toimetab selle targa seadmega juba arst. Mõõtmise jooksul võid kuulda kerget „tuulevihinat“ ja sekundi murdosaks tabab su silma nõrk õhuvoog. Tonomeetri ülesanne ongi suunata silma õhku ja mõõta muutusi õhuvoolus.

Kestvus

Uuringu kestus on 2-3 minutit.

Tulemustest teavitamine

Tulemused selguvad vastuvõtu käigus uuringu järel.